Uw advertentie hier?

Zuinig rijden en besparen

Bandenlucht

Hoeveel lucht heeft de banden nodig? Weet jij het antwoord op deze vraag? Bij veel auto’s op de weg wordt dit niet duidelijk aangegeven. Bij de nieuwere auto’s is dit wel het geval. Waarom dit belangrijk is om te weten, is omdat je eigenlijk periodiek de bandenspanning moet controleren. De juiste bandenspanning zorgt er voor dat je minder brandstof gebruikt en dit scheelt in sommige gevallen meer dan 5%. Om dit te voorkomen dien je volgens de vuistregel om de 4-6 weken een controle uit te voeren. Dit kun je zelf doen, maar dit kun je ook laten uitvoeren door de garagist. 

Bekijk hoeveel bar jouw banden nodig hebben voor de ideale bandenspanning. Je kunt aan de hand van een compressor zien hoeveel bar er in een band zit. Op een luchtspuit zit een zwarte ronden met wijzer die getallen aangeeft. Dit is het aantal bar en wanneer deze niet klopt kun je lucht bijvoegen of uitlaten. 

Tanken bij goedkopere tankstations

De meeste mensen zijn op zoek naar tankstations met een lage brandstofprijs. Er zit nogal verschil tussen de tankstations en met name tussen de tankstations in een dorp en die langs de snelweg. Langs de snelweg zijn duurder en kosten meer geld. 

Doorgaans is de prijs lager bij onbemande tankstations. Het ziet er wat ongezelliger uit, maar je kunt hier 10 cent per liter besparen (in sommige gevallen).

Er zijn tankstations die gebruik maken van acties, zoals op zaterdag goedkoper tanken. Met name tankstations in dorpen maken gebruik van plaatselijke acties. 

Schakelen

Wanneer je in een auto rijdt, dien je op een fatsoenlijke manier om te gaan met schakelen. Het ‘powershiften’ is heel leuk en aardig om snel vooruit te komen, maar het verbruikt ook veel meer brandstof. Zorg dat je tijdens het schakelen de koppeling geleidelijk loslaat en blijf niet te lang in hoge toeren te rijden. De ideale stand ligt tussen de 2 en 2,5 duizend toeren. Het is dus ook niet handig om in een te hoge versnelling te rijden.

Winterbanden

Winterbanden zijn fijn in de de winter, want het zorgt voor meer grip op de weg. Het nadeel hiervan is dat er meer vermogen wordt gevraagd van de auto en dat resulteert weer in meer brandstofverbruik. 

Wanneer de winter langzaam voorbij gaat is het cruciaal om de banden te vervangen om brandstof weer te besparen. Het is niet alleen slimmer voor de brandstof, maar ook een stuk veiliger om winterbanden te wisselen. Bij warmer weer hebben winterbanden weinig effect en hebben ze alleen maar een langere remweg en is de slijtage een stuk hoger. 

Airco

De airco is een handig hulpmiddel wanneer de temperatuur zeer hoog is en je auto moet rijden. In Nederland komt dit gelukkig niet al te vaak voor, maar als het voorkomt dien je de airco zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Door gebruik te maken van de airco kun je je brandstofverbruik verhogen met circa 10%, met name bij de lange stukken.

Om toch airco te gebruiken en het brandstofverbruik te minimaliseren moet je de ramen dicht houden. Hierdoor kan de koude lucht niet ontsnappen. Om de koude lucht te behouden moet je 1 minuut de airco aan doen en dan 15 minuten geen airco. Dit proces kun je herhalen om toch koel auto te rijden, maar toch flink wat brandstof te besparen. 

Samen rijden

Dit is voornamelijk interessant voor mensen die bij elkaar werken en in de buurt wonen. Mochten je en je collega dagelijks met de auto naar het werk komen, dan moeten jullie eens samen gaan zitten. Overleg eens om samen te rijden naar werk. Dit bespaart namelijk flink op kosten. 

Je kunt ervoor kiezen om iemand om de week te laten rijden en dan de gemaakte kosten delen door twee. Hierdoor hoef je in principe maar 1 week te betalen en 1 week gratis rijden. Door de kosten te verdelen blijven beide partijen in balans, met name door verschillen in brandstofverbruik. Het is echt een win win situatie om samen de brandstofverbruik te optimaliseren. 

Remmen

Om brandstofverbruik te verminderen is het belangrijk dat je remt op de juiste manier. Je kunt remmen door de rem optimaal te gebruiken, maar dit verbruikt brandstof. Je kunt er ook voor kiezen om te remmen op de motor. Als je de auto laat uitrollen in de vrij of in de koppeling, dan is er minder weerstand. 

Het uit laten rollen van de auto is in het begin nogal wennen, omdat je waarschijnlijk gewend bent om pas te remmen als het moet. Toch kan het aardig wat brandstof schelen als je dit principe toepast op je rijgedrag. Laat de weerstand zijn werk gaan en probeer de rem pas te gebruiken als het echt nodig is. Dit is voornamelijk handig bij stoplichten, als je in de verte ziet dat het licht op rood staat. Zet de versnelling in de vrij en haal je voet van de rem. Dan rolt de auto verder en verlies je langzaam snelheid. Voldoende snelheid om toch nog te kunnen aansluiten. 

Motor onnodig laten lopen

Wanneer de auto stilstaat voor een paar minuten, is het verstandig om de auto uit te zetten in plaats van te laten lopen. Denk aan het wachten op een persoon, even snel een pakketje leveren of stilstaan bij een spoorwegovergang. Het zijn minuten waarbij je ook brandstof kunt besparen door de motor uit te zetten. 

Onderhoud

Door de onderhoud aan de auto goed te laten uitvoeren, bespaar je indirect brandstof. Dit komt doordat ze aanpassingen aan de auto verrichten, zodat de auto optimaal kan functioneren. Een optimale auto met de juiste kenmerken hoeft ook minder brandstof te verbruiken dan een auto met mankementen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de juiste bandenspanning, afstellen gaskleppen etc. 

Rustig rijden

Bij rustig rijden bedoelen we voornamelijk het wegkomen van een stilstaande plek. Het is mogelijk om snel op te trekken en direct veel snelheid te maken, maar als je het gewoon beschaaft en rustig doet, bespaar je ook nog eens brandstof. Je hoeft niet te rijden als een slak, je kunt gewoon aan de snelheid houden die aangegeven staat. Let alleen even op met optrekken en remmen, dat je dat op een normale rustige manier doet. 

Cruisecontrol

Cruisecontrol gebruiken helpt wederom bij het zuinig rijden. Het is met name ideaal om te besparen op brandstof op lange afstanden, waar je constant kunt rijden. Op de snelweg kun je de snelheid vastzetten en hierdoor maak je minder gebruik van acceleraties. Hierdoor rij je niet in hogere toeren en is het verbruik ook lager. Zet de cruisecontrol net iets onder de maximale snelheid en dan kun je heerlijk de voeten de rust geven. Let wel op dat je met de gedachtes bij het autorijden blijft. Soms zijn er mensen die de snelheid er niet direct afkrijgen, indien nodig. 

Thuis werken

In de pandemie is gebleken dat veel mensen thuis kunnen werken. Mocht je dit als prettig hebben ervaren en krijg je vanuit het werk om dit een aantal dagen toe te passen, zeg dan ja. Hierdoor hoef je de kilometers niet te maken.  
 

Terug
Pricewise
Alle categorieën