Zoals zojuist kort is uitgelegd kan een cashback website in grote lijnen vergeleken worden met de werking van een zogeheten GPT website. Consumenten hebben bij een dergelijke website de mogelijkheid om zichzelf te verbinden aan een cashback website om daarna via die manier terecht te komen bij verschillende online winkels. Wanneer je als consument als het ware gebruikmaakt van deze 'omweg' bij de uiteindelijke transactie van het product, zal de cashback website op haar beurt een bepaalde commissie vanuit de webshop van de klant ontvangen. Een percentage van deze commissie zal vervolgens weer naar de consument toebedeeld worden. Naast geldbedragen is het ook mogelijk om te sparen voor bepaalde cadeaus of geldbedragen. Normaliter maken dergelijke websites gebruik van een minimaal bedrag dat verdient dient te worden alvorens dit ingeruild mag worden.
Daarnaast kunnen leden op meerdere manieren geld verdienen. Hierbij kan wederom gedacht worden aan het deelnemen aan enquêtes of het werven van nieuwe leden.
Inmiddels zijn er diverse grote organisaties actief op het gebied van cashback. Hierbij kun je denken als organisaties als Yahoo! en Microsoft Network. In Europa zijn er diverse cashback-aanbieders die actief zijn in hun eigen land. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn: Quidco (Verenigd Koninkrijk), Fabuleos (Frankrijk) en iPoints, dat is op haar beurt onderdeel van Maximiles (Spanje & Italië). Doorgaans kent iedere cashback-aanbieder dezelfde kernwaardes en uitgangspunten.
Verwacht wordt dat in de toekomst steeds meer organisaties zich willen gaan verbinden aan de grotere partijen op het gebied van cashback. Dit met de achterliggende gedachte om groei van de omzet te kunnen blijven realiseren.
Terug