Geld besparen gaat over de regie nemen over jouw geldzaken

Je bent niet de enige die moet toegeven dat je wel ongeveer weet wat je vaste lasten zijn, maar om nou precies te vertellen wat je aan je verzekeringen, tv-abonnement of energieabonnement betaalt voelt misschien wat overdreven. Toch is dit niet overdreven als je er eens wat langer over nadenkt. Het hebben van geld zorgt er in onze maatschappij nu eenmaal voor dat je jezelf kunt voorzien in je levensonderhoud en als je dit goed aanpakt, ook nog eens budget overhoudt om te genieten van wat extra's. Nu is het zeker niet zo dat alle fijne dingen geld kosten, wat we hier meer bedoelen is dat je een bepaalde financiële basis(veiligheid) zult moeten hebben om je stevig en krachtig in jouw leven te voelen. Neem dus de regie over je geldzaken, maak een overzicht en kijk waar je op of mee kunt besparen.

TIP 1. Maak een overzicht

Er zijn online genoeg werkbladen of bestanden te vinden die je ondersteunen om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Sites zoals het NIBUD en Consumentenbond kunnen hierin erg behulpzaam zijn. Deze bestanden maken het eenvoudiger omdat ze een overzicht bevatten van welke categorieën je hebt en waaronder je ze dient in te vullen (vaste lasten, inkomsten, incidentele uitgaven). Maar je zult zelf het werk moeten doen, download dus een werkblad, pak je bankier-app of je rekeningafschriften van de afgelopen maanden erbij en ga aan de slag. Je ziet misschien op tegen deze eerste stap en je hebt geen zin, de meeste mensen ervaren dit, maar als je er even een uurtje voor gaat zitten heb je je controle terug over je geldzaken en kan het besparen beginnen.

TIP 2. Vergelijk online

Wanneer je het overzicht hebt gemaakt, heb jij de regie in eigen hand genomen en kun je beginnen met besparen. Het fijne van deze tijd van internet is dat je heel gemakkelijk al je abonnementen en verzekeringen kunt vergelijken bij verschillende aanbieders en zo een goedkopere keuze kunt maken, passend bij jouw persoonlijke situatie. Kijk eerst welke abonnementen je hebt en of je ze allemaal nodig hebt: dat abonnement op de krant of tijdschrift is dat nodig? Surft daarna naar een vergelijksite en kijk voor hoeveel euro je kunt besparen.

TIP 3. Maak gebruik kortingscodes of dagaanbiedingen

De ultieme tip van online geld besparen is door gebruik te maken van kortingscodes en rond te neuzen tussen dagaanbiedingen. Tegenwoordig zijn er veel websites die voor jou kortingscodes verzamelen die jij bij jouw bestelling kunt invoeren en direct bespaart. EerstJames is zo'n site. Er zijn niet altijd kortingscodes actief, een handig alternatief is om te kijken tussen dagaanbiedingen. Ook hier zijn diverse sites voor te vinden en er is vaak een enorme keuze aan producten. Je hoeft bijna nergens meer de hoofdprijs voor te betalen.

Zorg dat jij in control bent, gebruik het internet en bespaar!